Της Χρυσούλας

 

Υλικά

Για τη βάση:

60 γρ. μαύρη ζάχαρη

20 γρ. λιωμένο βούτυρο

6 σύκα

125 γρ. βούτυρο

 

Για το κέικ:

125 γρ. βούτυρο

180 γρ. ζάχαρη

2 αυγά

1 βανίλια

180 γρ. γιαούρτι

1 κ.σ. μαρμελάδα σύκου (προαιρετικά)

185 γρ. αλεύρι φαρινάπ

 

Εκτέλεση

 

Παίρνουμε ένα στρογγυλό αντικολλητικό ταψί ή μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενο πάτο. Απλώνουμε στο πάτο του σκεύους το λιωμένο βούτυρο και τη μαύρη ζάχαρη. Καθαρίζουμε, κόβουμε τα σύκα σε 2 κομμάτια το καθένα και τα στρώνουμε πάνω από τη μαύρη ζάχαρη και το βούτυρο.

Για το κέικ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν, ρίχνουμε τα δύο αυγά, τη βανίλια και το γιαούρτι (σε αυτό το σημείο, αν έχουμε τη μαρμελάδα σύκο, ανακατεύουμε μια κουταλιά της σούπας μέσα στο γιαούρτι πριν το χρησιμοποιήσουμε). Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι και απλώνουμε το μείγμα πάνω απ’τα σύκα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου. Σερβίρουμε με γιαούρτι ή παγωτό.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here