Black-white handshake

Μία απλή μπασκετική ιστορία, από αυτές που συμβαίνουν κατά δεκάδες στον επαγγελματικό αθλητισμό έβγαλε από μερίδα συμπολιτών μας το Χίτλερ που έχουν μέσα τους! Και εις ανώτερα λοιπόν…

 

Της Χριστίνας Γ. Αμερικάνου

Μεγάλη συζήτηση άνοιξε με την αποχώρηση του Γιάννη Αντετοκούνμπο από την Εθνική ομάδα μπάσκετ λόγω ενοχλήσεων που νιώθει στο γόνατο. Ο «Γιάνναρος» έγινε «Ελληναράς από τη Νιγηρία που πρόδωσε την χώρα στην οποία χρωστάει πολλά»! Επειδή το θέμα σε ό,τι αφορά τις ευθύνες αυτής της άσχημης κατάληξης έχει εξαντληθεί από δεκάδες συναδέλφους που έσπευσαν να γράψουν την άποψή τους, είτε στα social media, είτε στα προσωπικά ιστολόγιά τους, δεν θα καταπιαστώ με το ποιος φταίει, κυρίως γιατί θεωρώ ότι όταν χαλάει μία σχέση δεν φταίει μόνο ο ένας.

Πάμε παρακάτω λοιπόν: στα σχόλια των αξιότιμων συμπολιτών μας που πλημμύρισαν το διαδίκτυο. Σχόλια που ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενα.  Οι μισοί βρίζουν, οι άλλοι μισοί ανακαλύπτουν θεωρίες συνωμοσίας και κάποιοι άλλοι – πολλοί λιγότεροι δυστυχώς – κάνουν ψύχραιμες αναλύσεις.

Στην περίπτωση του Αντετοκούνμπο όμως υπάρχει ένα πολύ ισχυρό στερεότυπο που γέρνει ανησυχητικά τη ζυγαριά προς σχόλια άκρως και απόλυτα ρατσιστικά. Ο Γιάννης δεν είναι ντόπιος.  Φευ! Δεν είναι δικός μας. Δεν είναι γεννημένος Έλληνας! Πόσες φορές διάβασα άραγε αυτή την ανοησία στα social media. Πικράθηκα που τόσοι πολλοί γύρω μου κρύβουν μέσα τους αυτόν τον ρατσισμό, που τον εμφανίζουν βέβαια κατά περίσταση.

Είμαι πλέον βέβαιη ότι ο Δημήτρης Διαμαντίδης, όταν αποφάσισε να αποσυρθεί για τους δικούς του πολύ προσωπικούς λόγους από την Εθνική ομάδα, θα είχε λιθοβοληθεί στο Σύνταγμα αν δεν ήταν «καθαρόαιμος Έλλην»!

Η όποια κριτική για τον επιπόλαιο χειρισμό του Γιάννη Αντετοκούνμπο ως προς την επικοινωνία της απόφασής του να μην συμμετάσχει στο Ευρωμπάσκετ, καταργείται από αυτόν τον φανατικό τρόπο προσέγγισης μεγάλης μερίδας Ελλήνων σε κάθε τι ξενόφερτο. Το «πας μη Έλλην βάρβαρος», φράση πάγια αμφισβητούμενη από τους φιλολόγους για το κατά πόσον έχει ειπωθεί, έχει μπολιάσει με δηλητήριο χιλιάδες ψυχές, που μπορεί ποτέ να μην εντρύφησαν στο πως, γιατί κι αν ελέχθη, στο που αναφερόταν, τι ήθελε να καταδείξει, και τι αντιπροσώπευε. Για τους απανταχού ημιμαθείς (σε αυτούς συγκαταλέγονται και κάποια πολιτικά φιντάνια) το αρχαίο αυτό ρητό είναι η επιτομή της υποτιθέμενης ανωτερότητα της ελληνικής φυλής. Είναι όμως ακριβώς η ίδια πλάνη που πότιζαν οι Ναζί τους χιλιάδες οπαδούς τους με τη θεωρία της άριας φυλής στο όνομα της οποίας έκαναν τα αίσχη τους.

Ο Γιάννης λοιπόν δεν είναι δικός μας. Στο ανερμάτισμο κόσμο τους ο Γιάννης εκμεταλλεύτηκε την Ελλάδα για να κάνει καριέρα! Ουδείς εξ αυτών δεν έχει μπει στον κόπο να μάθει πως πήρε την υπηκοότητα ο Γιάννης, και πως το ελληνικό Κράτος είδε σε εκείνον την «κότα που θα κάνει τα χρυσά αυγά» και του αναγνώρισε το δικαίωμα να έχει στην ταυτότητά του την ελληνική υπηκόοτητα λίγο προτού να πάει στις ΗΠΑ για να περάσει στα ντραφτ.

Τη στιγμή μάλιστα που ο Αντετοκούνμπο και η οικογένειά του έλυναν τον «γόρδιο δεσμό» της υπηκοότητας, χιλιάδες παιδιά που ζουν και αγωνίζονται όπως ο Γιάννης και τα αδέρφια του είναι αόρατα για το ελληνικό Κράτος. Ένα αδηφάγο ελληνικό Κράτος που ξέρει να παίρνει, να απομυζεί και να μην επιστρέφει τίποτα, σε ντόπιους ή μη, σε εγχώριους ή ξένους.

Δεν θα καταπιαστώ με το τι έκανε καλά ή όχι ο Γιάννης. Θα καταπιαστώ με έναν λαό που έχει μάθει στρεβλώς την ιστορία του, που δεν φρόντισε ποτέ να ενημερωθεί για το πώς κατάφερε να αποτινάξει τον τουρκικό ζυγό, που δεν ενδιαφέρεται να διαβάσει τι συνέβη στις εμφύλιες διαμάχες του, που δεν ξέρει τίποτε άλλο από το να κατηγορεί τους «ξένους», τους «άλλους», τους «βάρβαρους» για όσα του έχουν συμβεί.

Εξού και δεν με ενοχλεί η απόφαση κανενός Γιάννη για το πώς θα διαχειριστεί την καριέρα του, για την οποία δεν χρωστάει τίποτε και σε κανέναν, με ενοχλεί η «ελαφρά τη καρδία» κατασυκοφάντηση ενός ατόμου με μοναδικό επιχείρημα την… αμφιλεγόμενη καταγωγή του. Αιδώς Αργείοι λοιπόν, επειδή σας αρέσουν και τα αρχαιοπρεπή ρητά που νομίζετε ότι καταλαβαίνετε.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here