Μην παρασυρθείτε από τον τίτλο, σκεφτείτε όμως τι θα είχαν… σύρει στον κάθε Φίνο οι σύγχρονοι «πολιτικο-ορθάκηδες».

Της Χριστίνας Γ. Αμερικάνου

Διάβασα ένα ωραίο ρεπορτάζ, αναπαραγμένο από το αφιέρωμα του Downtown, για τη σχέση της Ζωής Λάσκαρη και του Φίνου, παραγωγού – θρύλου του ελληνικού κινηματογράφου. Ο Φίνος με τη γυναίκα του Τζέλλα είχαν την μεγάλη πρωταγωνίστρια σαν παιδί τους μάλιστα είχαν σκεφτεί να την υιοθετήσουν. Ωστόσο επειδή η νεαρή τότε Ζωή ήταν και ζωηρή, όπως σε κάθε σχέση παιδιού – γονιού υπήρχαν εντάσεις με αποκορύφωμα ένα χαστούκι του Φίνου, όταν είχε εξοργιστεί μαζί της.

Χαμογέλασα και σκέφτηκα: πατρική σχέση πράγματι! Για να μου έρθει απευθείας στο μυαλό τι θα γινόταν σήμερα, εν έτει 2017 στην Ελλάδα της υποκρισίας, των social media, των πολιτών –δικαστών, των απανταχού εύθικτων, των προπαιτών, των «κάτι πρέπει να καταγγείλω ρε παιδί μου», των με μία λέξη «πολιτικο-ορθάκηδων».

Το twitter θα είχε πάρει φωτιά από όλη αυτή τη δηθενιά της πολιτικής ορθότητας που και αυτή στρεβλά έχει ερμηνευτεί στις μέρες μας, καθώς μας πειράζει μεν να ξεστομίζουμε λέξεις όπως: «αράπης» ή «γκόμενα», αλλά πανηγυρίζουμε όταν ακόμα και πολιτικοί εκ βήματος της Βουλής βρίζουν και προσβάλλουν ασύστολα τους έχοντες αντίθετη άποψη.

Στο facebook θα βλέπαμε αναρτήσεις για την «βία που καταδικάζεται από όπου κι αν προέρχεται», και το «ποιος είναι ο Φίνος να χαστουκίζει μια πρωταγωνίστρια και μάλιστα γυναίκα», εννοείται ότι το «γυναίκα» θα έπαιζε πολύ γιατί πιάνει ο καταγγελτικός λόγος σε «αδύναμες κατηγορίες πολιτών» και όταν η ίδια η Λάσκαρη θα έβγαινε να πει ότι: «παιδιά ηρεμήστε δεν έγινε κάτι, τα έχουμε ήδη βρει», ο γνωστός ξερόλας θα μιλούσε για ψυχολογική βία και για αναγκαστική κίνηση αθώωσης εκ μέρους της γιατί έχει ανάγκη το αδίστακτο κεφάλαιο που φυσικά θα εκπροσωπούσε ο Φίνος!

Σκεφτόμενη όλα αυτά αντιλήφθηκα για μία ακόμη φορά πως έχουμε χάσει το μέτρο, πως δεν μπορούμε πια ούτε χιούμορ να κάνουμε δημοσίως, πως μετράμε την κάθε λέξη μας και φυσικά είμαστε υπόλογοι αν ξεφύγουμε από τα όρια της όποιας σάτιρας. Κάνεις χαβαλέ με τις σεξουαλικές προτιμήσεις ή προβαίνεις σε σχόλια για τα δύο φύλα; Είσαι ομοφοβικός, είσαι σεξιστής, είσαι μισογύνης, είσαι φαλλοκράτης, είσαι ρατσιστής. Πιθανολογώ ότι βάσει του αξιακού συστήματος που έχει πλέον εδραιωθεί στις μέρες μας,  ο Αριστοφάνης και ο Μένανδρος θα έπρεπε να είχαν αφαιρεθεί από την αρχαία ελληνική γραμματεία ως άθλιοι λιβελογράφοι.

Είμαι βέβαιη ότι ακόμα και τούτο εδώ το κείμενο θα ερμηνευθεί ως προσπάθεια δικαιολογίας ανάρμοστων συμπεριφορών που «προσβάλλουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και που θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια». Δεν με ενδιαφέρει. Θα συνεχίσω να γελάω με τη ιδιόρυθμη γλώσσα των τραγουδιών του Ζαμπέτα και να διασκεδάζω με τα λογοπαίγνια του Αριστοφάνη και του Μενάνδρου, γιατί έτσι όπως έχουμε καταντήσει θα υιοθετήσουμε όλοι μία μονοκόμματη έκφραση, χωρίς κανένα ενδιαφέρον, χωρίς αυτή η έκφραση να μπορεί να γίνει τόσο δηκτική ώστε να τσιγκλίσει και να δημιουργήσει το ζητούμενο για την εξέλιξη μιας κοινωνίας: την αντίδραση.

 

ΥΓ: Πραγματικά σοκαριστική η ανάρτηση βουλευτίνας του κυβερνώντος κόμματος  για τον γνωστό γελοιογράφο Αρκά, τον οποίο χαρακτήρισε «νοσταλγό της Χούντας». Δείχνει ακριβώς τι στοχεύουν να κάνουν όλοι όσοι βρίσκουν λόγο να παρεξηγηθούν προτάσσοντας ως πρόσχημα την διατήρηση πολιτικής ορθότητας ακόμα και στην σάτιρα:  είναι ο εύκολος τρόπος τους να απαξιώσουν εκείνον που ασκεί κριτική στα μάτια εκείνων που αρέσκονται σε ταμπέλες και ακολουθούν στρατούς.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here