«Μαμά», «Μπαμπά»… δεδομένες λέξεις για τους περισσότερους από εμάς. Για εμάς που έχουμε οικογένεια. Για εμάς που νιώθουμε τη γονεϊκή αγάπη και τη ζεστασιά του σπιτιού.

«Ορφανοτροφείο», « Ίδρυμα», « Δρόμος»… λέξεις άγνωστες για τους περισσότερους από εμάς. Εκεί λοιπόν, στο «άγνωστο», ζουν παιδιά. Μόνα παιδιά, ορφανά. Σκληρή λέξη, ε; « Ορφανά».

Είναι τα παιδιά στα οποία η ζωή έδειξε το ψυχρό της πρόσωπο από την πρώτη στιγμή. Παιδιά που δεν ζουν σε οικογένεια, χωρίς μάνα και πατέρα, που ψάχνουν απεγνωσμένα αγάπη κι ενδιαφέρον για να επιβιώσουν. Σκληρή πράξη η αδιαφορία μας, ε;

Είναι όλα πιο εύκολα όταν ανήκεις κάπου, όταν έχεις έναν άνθρωπο να σε νοιαστεί, να σε προστρέξει, να σε αγαπάει. Πόσο δύσκολο να μεγαλώνει ένα παιδί μόνο ανάμεσα σε ξένους…

Παιδικές ψυχούλες που έχουν ανάγκη από παιχνίδι -όπως όλα τα παιδιά- αλλά δεν το χαίρονται γιατί η δική τους ζωή είναι πονεμένη. Παιδικά μάτια που αναζητούν τη μητρική φιγούρα, παιδικά χεράκια που περιμένουν μια σφιχτή αγκαλιά.

Αθώες ψυχές που σε γεμίζουν αγάπη από το υστέρημά τους, σε μαθαίνουν να είσαι άνθρωπος και κόντρα σε όλα χαμογελούν, αισιοδοξούν και περιμένουν μια καλύτερη ζωή. Είναι αληθινοί μαχητές γιατί παλεύουν μόνα σε κάθε δυσκολία της ζωής.

Πολλές φορές αναρωτιέμαι γιατί θα πρέπει να εξαντλούμε όλη την αγριότητα της ψυχής μας, την απανθρωπιά μας στα παιδιά. Σε τι μπορεί να φταίει μια παιδική καρδούλα άραγε;

Δεν ξέρω αν η έλλειψη οικογένειας ή η μοναξιά είναι αυτή που στιγματίζει τη ζωή τους αλλά είμαι σίγουρη ότι η έλλειψη αγάπης δεν αναπληρώνεται και πάντα στην καρδιά τους θα υπάρχει μια θέση αδειανή.

Ας μην αδιαφορούμε για τα παιδιά, για τα παιδιά όλου του κόσμου, απ’ όπου κι αν προέρχονται. Ας μην ξεχνάμε πως είμαστε άνθρωποι. Την επόμενη φορά που θα νοιαστούμε να σκεπάσουμε τα δικά μας παιδιά που κοιμούνται στο ζεστό κρεβάτι του σπιτιού μας, ας αναλογιστούμε ότι κάπου εκεί έξω κοιμούνται παιδιά χωρίς μια ζέστη κουβέρτα και χωρίς ένα μητρικό χέρι να τα σκεπάσει με αγάπη.

Ας μη γυρνάμε την πλάτη στα παιδιά γιατί, όπως έλεγε ο Νίκος Καζαντζάκης, «Όσο θα υπάρχουνε στον κόσμο παιδιά, ζώα και λουλούδια, μη φοβάστε! Όλα θα πάνε καλά!»

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.