Δε θα πιάσω ούτε πολιτικά ούτε αθλητικά σήμερα. Ο Τραμπ θα βρίσκεται στη θέση του και αύριο, ο Λεμονής επίσης (αυτό όχι και τόσο σίγουρο) και εκεί θα είναι να μας περιμένουν. Σήμερα είναι μέρα για άλλα πράγματα.
Παρότι γενικά είμαι γκρινιάρης, αυτές δεν είναι στιγμές για παράπονα. Χωρίς να διεκδικώ βραβείο πρωτότυπης σκέψης, τα προβλήματα θα τα βρούμε μπροστά μας και αύριο-και όσο σοβαρά κι αν είναι, για μια μέρα μπορούν να τεθούν στο περιθώριο. Κάποτε οι κονσερβοποιημένες ειδήσεις για τις μέρες των εορτών ήταν βαρετές, σήμερα αποτελούν το μόνο διάλειμμα από την απαισιόδοξη καταιγίδα των 8 κάθε βράδυ.
Ευτυχώς η κρίση δεν επηρέασε τη δομή της ελληνικής οικογένειας. Ούτε το δέσιμό της. Το τραπέζι μπορεί να μη διαθέτει πλέον πολλά από τα περιττά (για τους τυχερούς), ή τα απαραίτητα (για τους λιγότερο), του προσφάτου παρελθόντος, ωστόσο η ζεστασιά δε λείπει. Τα χρήματα δυστυχώς πάντα έχουν τη σημασία τους, αλλά για πολλούς ευτυχώς υπάρχει και το ρεφενέ. Όπως και να έχει, είτε στην πόλη, είτε στο χωριό, η ευρύτερη οικογένεια θα μαζευτεί.
Βαρετό για πολλούς-και ο γράφων δεν εξαιρείται, αλλά αδιανόητο να μη συμβεί δίχως να συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας. Κι ας βρει ευκαιρία ο κάθε γνωστός-που πρέπει να σου τον συστήσουν για να τον θυμηθείς-να σε ρωτήσει για τα πράγματα που (δεν) πέτυχες, άσχετα ότι θα έχει ξεχάσει την απάντηση πριν διαβεί την πόρτα της εξόδου. Και βέβαια τα τσεκούρια του πολέμου θα ξεθαφτούν παροδικά, με τον καθιερωμένο καυγά για τα πολιτικά (πάντα), για τα περιουσιακά (ενίοτε) και για όσα βρίσκει το περιβάλλον σου να συζητήσει τις 3-4 φορές το χρόνο που συναντιούνται. Είχα δεν είχα, πάλι γκρινιάζω. Τέλοσπάντων. Όταν δεν έχεις αυτό που αγαπάς, αγάπα αυτό που έχεις. Όταν δε θα βρίσκεις την ευκαιρία να παρευρεθείς, όταν κάποιοι αγαπημένοι ή και όχι τόσο συμπαθείς φύγουν, ακόμα και αυτά τα σουρεαλιστικά των γιορτών θα σου λείψουν.
Για όλους μας, είτε είμαστε συνεπείς χριστιανοί είτε όχι, το Πάσχα είναι ένας σταθμός.  Οι περισσότερες μέρες μπορεί να περνάνε αδιάφορα, πολλοί μπορεί να μην κρατάνε καν ημερολόγιο, αλλά όλοι θυμούνται που βρίσκονταν πέρυσι τέτοια μερα. Τόσα που συμβαίνουν, το μόνο που πρέπει να ευχόμαστε είναι να είμαστε όλοι καλά και του χρόνου. Κι αν είναι να είμαστε και μαζί, ακόμα καλύτερα.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.