… Το τσιγάρο είναι το πιο εμπορεύσιμο προϊόν στον πλανήτη; Από χώρα σε χώρα κάθε χρόνο πωλούνται περίπου 1 τρισεκατομμύριο τσιγάρα. Το παγκόσμιο κέρδος φτάνει πάνω από 400 δισεκατομμύρια δολάρια και αυτό καθιστά τις καπνοβιομηχανίες τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στον κόσμο.
… Οι Αμερικανοί καπνοπαραγωγοί σήμερα βγάζουν μεγαλύτερο κέρδος από τις πωλήσεις σε ξένες χώρες παρά στις ΗΠΑ;
… Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μόνη μεγάλη αγορά τσιγάρων στον κόσμο, όπου το ποσοστό των γυναικών που καπνίζουν τσιγάρα (22%) πλησιάζει αυτό των ανδρών (35%); Στην  Ευρώπη η διαφορά αυτή είναι ελαφρώς μεγαλύτερη, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές όπως για παράδειγμα στην Αφρική, στην Νοτιοανατολική Ασία και στο Δυτικό Ειρηνικό οι γυναίκες καπνίστριες καταβάλουν πολύ μικρό ποσοστό.
… Τα τσιγάρα περιέχουν αρσενικό, φορμαλδεΰδη, μόλυβδο, υδροκυάνιο, οξείδιο του αζώτου, μονοξείδιο του άνθρακα, αμμωνία και 43 γνωστά καρκινογόνα στοιχεία;
… Η ουρία, μια χημική ένωση που βρίσκεται στα ούρα, χρησιμοποιείται για να προσθέσει «γεύση» στα τσιγάρα;
… Το φίλτρο του τσιγάρου επινοήθηκε το 1925 από τον Ούγγρο εφευρέτη Boris Aivaz; Μάλιστα για αυτή του την ευρεσιτεχνία κατοχύρωσε και δίπλωμα.
… Στις περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο, για να αγοράσεις καπνό πρέπει να κλείσεις τα 18 χρόνια, ενώ στην Ιαπωνία τα 20;
… Το καπνισμα δεν ειναι παράνομο για τα παιδιά; Η νομοθεσία ορίζει σε ποια ηλικία είναι νόμιμο να αγοράζει το παιδί τσιγάρα, και όχι σε ποια ηλικία να καπνίζει.
… Οι επιστήμονες ισχυρίζονται, ότι ο μέσος καπνιστής θα χάσει 14 χρόνια ζωής λόγω του καπνίσματος;
… Τα τσιγάρα μπορούν να περιέχουν περισσότερα από 4.000 συστατικά, τα οποία, όταν καίγονται, μπορούν με τη σειρά τους να παράγουν πάνω από 200 χημικές ενώσεις, πολλές από τις οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με βλάβες στους πνεύμονες;
… Η νικοτίνη φθάνει στον εγκέφαλο μέσα σε 10 δευτερόλεπτα, από τη στιγμή που εισπνέεται; Έπειτα εισχωρεί σε κάθε μέρος του σώματος, ακόμα και στο μητρικό γάλα.
… Το ανοσοποιητικό σύστημα των καπνιστών πρέπει να εργάζεται σκληρότερα από εκείνο των μη καπνιστών; Ωστόσο, να ανταποκριθεί πιο γρήγορα στις επιθέσεις των ιών, εξαιτίας της ενεργής του φύσης.
… Οι καπνιστές συχνά καπνίζουν μετά από το γεύμα για να «χωνέψουν καλύτερα το φαγητό»; Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει είναι, ότι ο οργανισμός διακόπτει τη διαδικασία της πέψης, προκειμένου να ασχοληθεί με την προστασία των κυττάρων του αίματος και την έξαψη των τοξινών στον εγκέφαλο, που προκαλεί ο καπνός.
… Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου το 25% των τσιγάρων, που πωλούνται σε όλο τον κόσμο είναι λαθραία;
… Το κάπνισμα παράγει διαφορετική επίδραση σε κάθε άτομο ανάλογα με το «τι προσδοκά» ο καθένας από το τσιγάρο; Είναι μύθος αυτό που πιστεύουν πολλοί ότι το τσιγάρο τους ηρεμεί και τους χαλαρώνει. Η μόνη «χαλάρωση» αφορά στον εγκέφαλο, ο οποίος ικανοποιεί την πείνα του για νικοτίνη.
… Μεταξύ των επικαλύψεων, που προσθέτουν οι καπνοβιομήχανοι στο μίγμα του καπνού για να ενισχύσουν τη γεύση είναι: το γαρύφαλλο, η γλυκόριζα, το έλαιο πορτοκαλιού, το κουκούτσι από βερίκοκο, ο ασβέστης, το λάδι λεβάντας, το έλαιο από σπόρο άνηθου, το κακάο, το έλαιο καρότου, το μύρο, ο χυμός τεύτλων, η δάφνη, η δρυς, το ρούμι, η βανίλια και το ξίδι;
… Η νικοτίνη είναι μία από τις πιο εθιστικές ουσίες; Η επήρειά της περνά 20 λεπτά μόνο, αφού σβήσει κάποιος το τσιγάρο, ενώ για τη «σωστή δόση» χρειάζονται σχεδόν δυόμιση τσιγάρα. Αυτός είναι ο λόγος, που οι περισσότεροι καπνίζουν ασταμάτητα.
… Αυξάνεται το βάρος του σώματος όταν κάποιος σταματά το κάπνισμα; Αυτό συμβαίνει γιατί η έλλειψη νικοτίνης προκαλεί τη λαιμαργία για λιπαρά φαγητά και γλυκά.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.