Οι φίλοι είναι οι καθρέφτες μας γιατί από τα μάτια τους θα δούμε τα λάθη μας. Οι φίλοι είναι το στήριγμα μας γιατί στα δύσκολα θα είναι δίπλα να μας σφίξουν δυνατά  το χέρι. Οι φίλοι είναι η χαρά της ζωής γιατί στην ευτυχία μας θα είναι κοντάνα γιορτάσουμε παρέα. Οι φίλοι μας είμαστε εμείς, « δυο ψυχές σε ένα σώμα», έτσι είχε χαρακτηρίσει την φιλία ο Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης.

Ιστορικά οι άνθρωποι έπρεπε να συσπειρωθούν σε ομάδες για να καταφέρουν να επιβιώσουν ενάντια στις δυσκολίες αλλά με το πέρας του καιρού τα δεδομένα άλλαξαν. Ο καθένας πια μπορεί να επιβιώνει μόνος, γιατί η σύγχρονη κοινωνία εξασφαλίζει όλα τα αγαθά. Μπορούμε όμως να ζήσουμε μόνοι μας, χωρίς φίλους;

Μπορούμε,  αλλά δεν θέλουμε! Οι φίλοι γεμίζουν την ζωή μας, γιατί υπήρχαν σ’ αυτήν στις περισσότερες εκδοχές της! Οι φίλοι ξέρουν τον χαρακτήρα μας καλύτερα από εμάς. Είναι εκεί με τις συμβουλές τους, υπομονετικοί και μας αντέχουν ακόμα και στα χειρότερα μας! Γιατί οι φίλοι μας είναι η δεύτερη οικογένειά μας, το σπίτι που πάντα θα έχει μια κούπα ζεστό καφέ, να καθίσουμε  να πούμε τα νέα μας, τα προβλήματα μας, τις ανησυχίες μας.

Με τους φίλους μας μπορεί να «χαθούμε», αλλά η απόσταση θα απομακρύνει τις παρουσίες, όχι τις ψυχές. Με τους φίλους μας μπορεί να μαλώσουμε,αλλά δεν θα πικραθουμε γιατί τα λόγια μας δεν θα στάζουν φαρμάκι.  Οι φίλοι μας είναι ηοικογένεια, που εμείς επιλέγουμε!

Η φιλία -ευτυχώς-  είναι έννοια αναντικατάστατη στην ζωή μας γιατί όπως είχε πει η τυφλή και κωφή Αμερικανίδα συγγραφέας Hellen Keller « το να περπατάς  με ένα φίλο στο σκοτάδι είναι καλύτερο από το να περπατάς μόνος στο φως».

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.